Sabtu, 30 Oktober 2010

Keajaiban Al-Quran : MATEMATIK Dalam Susunan Surah

Sebelum ini saya pernah membuat post yang bertajuk Matematik Dalam Al-Quran. Daripada post tersebut, kita dapat lihat betapa hebatnya Allah dan betapa besarnya mukjizat yang diturunkan oleh Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. Kali ini, saya ingin kongsikan pula berkenaan dengan keajaiban al-Quran dalam Matematik Susunan Surah al-Quran.

KALIMAH ALLAH DAN MUHAMMAD.
Sekiranya koordinat-koordinat (titik-titik yang mewakili kedudukan surah dan bilangan ayat) dicantumkan, kelihatan kalimah Allah terbentuk. Apabila kordinat-kordinat ini cantumkan dengan cara yang lain, maka kalimah Muhammad pula terbentuk!

Apa akan jadi kalau kedudukan surah berubah?
Sekiranya kedudukan surah diubah secara sesuka hati, maka graf kalimah Allah dan Muhammad ini akan runtuh sama sekali. Ini menunjukkan bahawa susunan al-Quran tidak boleh diubah! Sayugia diingatkan bahawa semasa al-Quran diturunkan 1400 tahun yang lalu kertas graf belum wujud! bahkan seperti yang telah saya nyatakan sebelum ini, sistem nombor pun belum wujud!

Kehebatan dan kecanggihan susunan surah-surah al-Quran boleh jiga disaksikan apabila kita membuat analisis keatas nombor-nombor surah dan jumlah ayat bagi setiap surah. Sekiranya kita campurkan nombor-nombor surah al-Quran, iaitu (1+2+3+4+5+6+7+8+8+10+..+..+..+... hingga +114 (nombor surah terakhir) jumlah campuran tersebut ialah 6555. Sekiranya dicampurkan semua ayat al-Quran (dari surah pertama hingga surah ke-114, iaitu surah terakhir) jumlahnya ialah 6236.

Surah-surah al-Quran dan jumlah ayatnya boleh dikategorikan kepada Nombor surah yang ganjil yang mempunyai bilangan ayat ganjil. Nombor surah ganjil yang mempunyai bilangan ayat genap. Sebagai contoh nombor surah ganjil yang mempunyai bilangan ayat ganjil ialah surah al-Fatehah. Surah ini surah nombor 1 dan bilangan ayatnya 7. Satu contoh lagi ialah surah Hood iaitu surah 11 bilangan ayatnya ialah 123. Nombor surah ganjil yang mempunyai bilangan ayat genap pula sebagai contoh ialah surah ke 3 iaitu surah ali-Imran yang mempunyai bilangan ayat 200. Satu lagi contoh ialah surah ke-5 iaitu surah al-Maidah yang mempunyai bilangan ayat 200 ayat. Satu kategori lagi ialah nombor surah genap yang mempunyai bilangan ayat ganjil dan nombor surah genap yang mempunyai bilangan ayat genap. Sebagai contoh surah surah ke-6 iaitu surah al-An'am mempunyai 165 ayat dan surah ke-2 iaitu surah al-Baqarah yang mempunyai bilangan ayat 286 ayat. Sekiranya surah-surah ini dikategorikan kepada sama jenis dan berlainan jenis umpamanya kategori sama jenis ialah (nombor surah ganjil yang mempunyai bilangan ayat ganjil dan nombor surah genap yang mempunyai bilangan ayat genap) jumlah semua surah dalam kategori ini ialah 57 surah, sementara satu kategori lagi ialah kategori berlainan jenis iaitu surah yang mempunyai nombor genap yang mempunyai bilangan ayat ganjil dan nombor surah ganjil yang mempunyai bilangan ayat genap, jumlah surah dalam kategori ini juga ialah 57 surah. Ini menunjukkan perimbangan surah-surah al-Quran!. Susunan yang lain tidak akan menghasilkan perimbangan. Sekiranya semua nombor yang terkandung dalam kategori sama jenis termasuk semua nombor surah dan jumlah ayat dicampurkan, jumlahnya ialah 6236 iaitu sama dengan campuran semua ayat al-Quran, mengapa jumlahnya boleh sama dengan jumlah campuran semua ayat al-Quran? dan apabila semua nombor yang terdapat dalam kategori berlainan jenis dicampurkan termasuk npmbor-nombor surah, jumlahnya ialah 6555, mengapa jumlahnya sama dengan mencampurkan semua nombor surah?. Jumlahnya sama kerana susunan surah-surah tersebut. Sekiranya susunan surah dan bilangan ayat diubah, maka perimbangan ini akan musnah sama sekalui. Quran tak boleh diubah!

Persoalan-Persoalan Menarik!
Bagaimana susunan surah-surah al-Quran boleh seimbang antara jumlah campuran nombor-nombor surah dengan campuran surah-surah dalam kategori yang tidak sama jenisdan bagaimana jumlah campuran semua ayat al-Quran sama dengan campuran surah-surah dalam kategori sama jenis sedangkan pada masa itu belum wujud lagi sistem nombor? PASTI INI SEBAGAI BUKTI MAHABIJAKSANANYA ALLAH S.W.T. DAN MAHA MENGIRANYA ALLAH S.W.T.

Keseimbangan Yang Lain
Sekiranya nombor surah dicampurkan dengan bilangan ayatnya, umpamanya surah al-Fatehah adalah surah 1 dan bilangan ayatnya 7 (1+7=8), surah al-Baqarah surah 2 dicampurkan dengan bilangan ayatnya (2+286=288) dan seterusnya sehingga surah terakhir surah ke-144 iaitu surah an-Nas bilangan ayatnya 6 (114+6=120). Sekiranya jumlah campuran antara nombor surah dengan bilangan ayat yang jumlahnya ganjil dicampurkan semuanya, jumlahnya ialah 6555 iaitu sama dengan jumlah campuran semua nombor surah. Dan sekiranya jumlah campuran antara nombor surah dan bilangan ayat yang jumlahnya genap dicampurkan semuanya, jumlahnya ialah 6236 iaitu sama dengan jumlah ayat al-Quran. Sekiranya diubah kedudukan surah maka jumlah ini tidak akan dapat dihasilkan.

Keseimbangan Ini Lebih Menakjubkan!
Sekiranya nombor-nombor surah ganjil yang mempunyai bilangan ayat ganjil dicampurkan sekali, jumlahnya ialah 1551. Nombor-nombor surah tersebut adalah seperti berikut. 1, 9, 11, 13, 15, 17, 25, 27, 29, 33, 35, 39, 43, 45, 57, 63, 81, 87, 91, 93, 97, 101, 103, 105, 107, 111, 113. Pembaca boleh gunakan mesin kira untuk mengiranya, tapi cuba bayangkan zaman Nabi dimana sistem angka belum ada. Jumlah campuran nombor-nombor surah ini ialah 1551. Sekarang campurkan pula nombor surah genap yang mempunyai bilangan ayat ganjil. Nombor-nombor surah tersebut ialah: 6, 8, 10, 12, 20, 26, 36, 40, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 54, 60, 62, 76, 82, 84, 86, 92, 96, 100, 104, 108, 110. Jumlah campuran nombor-nombor surah ini ialah 1554. Sekarang campurkan jumlah campuran nombor surah ganjil yang mempunyai bilangan ayat ganjil (1551) dengan jumlah campuran nombor surah genap yang mempunyai bilangan ayat ganjil. (1554). (1551+1554=3105). Sekarang kira berapa banyak nombor-nombor surah tersebut? Nombor-nombor surah adalah 54 semuanya. Berapa pula bilangan surah dalam al-Quran? Bilangannya ialah 114. Lihat formula ini:

Bilangan surah yang mempunyai bilangan ayat ganjil (54), bilangan surah dalam al-Quran ialah 114. Jumlah campuran 3105= 54 / 2 X (114 +1)=27 X 115. Sekiranya susunan nombor surah ini diubah sesuka hati seeperti yang dicadangkan oleh orientalis Barat, maka jumlahnya tidak boleh disesuaikan dengan formula (jumlah surah/2 X Bilangan surah al-Quran +1).
Sekiranya nombor-nombor surah yang mempunyai bilangan ayat genap pula dicampurkan, jumlahnya ialah 3450. 3450= (Bilangan surah yang mempunyai bilangan ayat genap)/2 X (Bilangan surah al-Quran +1)=60/2 X (114 +1)=30 X 115.

Ada sesiapa yang boleh menolak ini sebagai satu yang menakjubkan. Ingat semasa al-Quran diturunkan, sistem nombor belum wujud!.

Can anybody refute this as an amazing phenomena. Bear in mind that there were no number system when the Quran was revealed!

Graf daripada Microsoft Excell

40 luahan hati:

 1. salam ziarah..mang ajaib dan Allah maha bijaksana.buat kita berfikir.

  BalasPadam
 2. time kasih krn ziara..
  banyak lagi perkara di dunia Allah ciptakan supaya hambanya berfikir..renung2kanlah..

  BalasPadam
 3. subhanallah. betapa islam itu benar :)

  BalasPadam
 4. amat rugilah sesiapa yg mensia-siakan islam....

  BalasPadam
 5. Maha Suci Allah....memang menakjubkan. Sememangnya Al-Quran itu mukjizat Allah. Semoga kita semua mengamalkannya..jangan simpan sahaja dalam almari buat hiasan.

  BalasPadam
 6. ye betol..bukan sahaja baca tp cuba hayati apa yg terkandung d dlmnya..para pengkaji barat terpegun dgn keindahan isi al-quran shingga memeluk islam inikan pula umat islam sendiri..

  BalasPadam
 7. Sistem nomor kan telah lama ada...Al Quran disusun oleh para sahabat yg sememangnya arif tentang penyusunan dan no yg bersistem. Agar Al Quran mudah diIngati dengan Izin Allah. Bahtera Nabi Nuh juga dibina berasaskan sistem nombor dengan Pengawasan dan Izin Allah. Jangan termasuk dalam golongan orang² yg mengatakan "Al Qur'an ini adalah dongeng orang² purbakala". Tolong buat rujukan nama sahabat yg bertanggungjawab menyusun Al Quran dan teliti latar belakang ya. Antara ungkapan beliau ketika diberi tanggungjawab ini "Lebih mudah bagiku memindahkan bukit berbanding dengan melaksanakan tugas ini". Astaqfirullah. Minta maaf kerana cara awak menulis diakhir kata menampakkan keaiban. InsyaAllah. Maklumat yg memberi pengajaran. Alhamdulillah. Ya Latiff......

  BalasPadam
 8. Rizal Dolah menyatakan di atas bahawa "Al Quran disusun oleh para sahabat yg sememangnya arif tentang penyusunan dan no yg bersistem." Mintak maaf Rizal saya terpaksa sebut di sini bahawa penyusunan itu bukan semata-mata para sahabat. Nabi Muhammad kena approve susunan itu. Nabi Muhammad dapat pertunjuk dari Allah. Jadi betulkan kata-kata itu kepada "Al Quran disusun oleh para sahabat yg dibimbing oleh Nabi Muhammad yang mendapat pertunjuk dari Allah". Pada hakikatnya Nabi Muhammad lah yang menyusun surah-surah itu.

  BalasPadam
 9. Avg is a well- known name in the field of virus protection. The reason for which this name is common among all end users is its free antivirus and malware protection.It not only sounds avg.com/retail
  free but it provides a lot more with no money. It scans for virus and malware.

  BalasPadam
 10. Microsoft Office install has required the removal of the previously installed version of your Office product on the device or system. Office 365 and other subscription offers the various features, which you do not get when you do not purchase the Office product. The office can be used free, as Microsoft provides the trial versions of every tool. office.com/setup visit

  BalasPadam
 11. office setup is the best programming which is broadly utilized in globe .It is an amazing administration that causes you release your best thoughts, complete things, and remain associated on the go. office.com/setup for more subtleties visit: office.com/setup today.

  BalasPadam
 12. McAfee helps organizations orchestrate a truly integrated cyber environment that simultaneously protects, identifies and enhances security threats. For consumers, mcafee.com/activate McAfee protects your device at home and abroad from viruses, malware and other threats.

  BalasPadam
 13. Norton Antivirus is an authorize program by ICSA Labs. norton.com/setup
  Norton 360 download These Laboratories set up the prerequisites to be actualized for the similarity of business security items.

  BalasPadam
 14. The simpletest way to enjoy the large variety of streaming channels on your TV can be available at roku.com/link . Roku provide great and large variety of streaming channels and other features at its best.

  BalasPadam
 15. Mcafee Product Activation web based utilizing the web is simple. Go to the official site and buy it. Spare it, run it and go through some simple guidance and concur every one of the arrangements. When you open, it demonstrates an alarm about Activation. mcafee.com/activate Dynamic mcafee online item key on the web. An item key is of 25-characters and it

  BalasPadam
 16. To enact the Norton setup, select the Activate Now option at the base. To recharge the membership for Norton, select the Help choice and snap on Enter item key. norton.com/setup
  Cautiously type the right Norton item key in the clear. Snap on the Next catch.Go through with for more details.

  BalasPadam
 17. Download norton antivirus to make your computer virus free with the best support and tech team. norton.com/setup Feel free to contact us

  BalasPadam
 18. When you get the Office setup from the official site, you additionally get an email with the 25-digit item key. That specific key is basic in the initiation procedure of the Office item. webroot.com/safe Peruse the underneath given enactment direct accurately to actuate your Office setup.

  BalasPadam
 19. webroot cyber security is a ultimate internet security suite for complete protection against today's diverse range of threat on windows. key features are 100% secure secure shopping, 1 click virus scanning, malicious website filtering, unblock antivirus. webroot.com/safe if you want to install it then visit our site:

  BalasPadam
 20. Stream hundreds of hit movies, TV shows and more on the go with The Roku Channel, use it as a second remote, roku.com/link enjoy private listening, and more.

  BalasPadam
 21. System Mechanic is the essential PC performance package that helps you automatically fix and speed up your PC. System Mechanic is the most effective way to restore and maintain maximum PC speed and stability.To install the most current version of system mechanic Ultimate Defense, download the System Mechanic download manager via your internet

  BalasPadam
 22. If your computer does not have the CD-ROM drive or you do not have the Setup CD, follow the steps given below. Visit canon.com/ijsetup Click Set Up. Either type in the model name of your printer, or click the first two letters shown under First Letters.

  BalasPadam
 23. We provide help for issues like Hulu Plus not working, Hulu activation code & account settings. for more about how to sign in to www Hulu com & manage devices hulu.com/activate click hulu activate here

  BalasPadam
 24. Learn how to link the Roku player to your TV using. roku.com/link Enter the Roku activation code which displays on your TV screen in Roku.com/link page

  BalasPadam
 25. Roku works by downloading video from the web, you at that point watch on your TV. The video isn't spared as it's viewed while Roku downloads or "streams" the video. Applications or "stations" are programs you load onto your Roku gadget that give you different films and TV appears. roku.com/link This works a lot of like introducing applications on a cell phone or tablet.

  BalasPadam
 26. If you want to protect all the important data files as well as laptops to get damaged may download mcafee.com/activate for your protection.

  BalasPadam
 27. Activate your product. Activation normally occurs when you install your software, but if it hasn't, you can activate at any time. mcafee.com/activate 1 Right-click the McAfee icon in your taskbar. 2 From the menu, select Activate

  BalasPadam
 28. AVG Retail is the best Antivirus programming which is accessible on avg.com/retail gives the total suite of highlights which can verify your computerized on the web and disconnected work of the framework or gadgets.

  BalasPadam
 29. Hulu Plus is available for streaming on popular gaming consoles like PlayStation 3 (PS3), Xbox 360 and Roku, as well as on the computer. By downloading the Hulu Plus application and activating your account, you can stream television shows and movies from the Hulu site. hulu.com/activate visit hulu activate now.

  BalasPadam
 30. A progressing Microsoft statement gives some comprehension of how the association designs the landing of new Office 365 ProPlus features. office.com/setup
  Microsoft uses the equivalent "channels" language for MS Office 365 ProPlus incorporates revives as it does with Windows 10 feature invigorates.

  BalasPadam
 31. Norton help to verify your devices against antiviruses and help to progress and keep up your information from compitetior. norton.com/setup Present norton in your pc click here for nuances.

  BalasPadam
 32. Steps to Activate Avg retail enlistment Once you install AVG retail activation on your framework, you require to activate it as without activation it is extraordinary to get its feature. avg.com/retail In this way, enact AVG antivirus by following given advances carefully.

  BalasPadam
 33. In the event that you are keen on Hulu spilling administration, at that point you need the Hulu to activate which permit you a hulu.com/activate full membership of administration that gives the 200+ U.S advertise neighborhood communicate system, for example, CBS, ABC, Fox, NBC, and so forth

  BalasPadam
 34. For extra help setting up your Roku gadget, roku.com/link visit the Setup and Troubleshooting area of the Roku activation. Complete the on-screen guidelines to associate your Roku gadget to the web.

  BalasPadam
 35. Presently your norton retail card has been reclaimed and you can introduce the norton item and run the setup.Firstly go to download option and follow the directions. norton.com/setup will provide you easy and simple way for download, install and activation process.

  BalasPadam
 36. Visit avg.com/retail and enter avg retail activation code to install and activate your avg antivirus software instantly

  BalasPadam
 37. If you are getting trouble in your hulu activation code Then you are at the best we will give you a complete guide of setup ing your Hulu Device instantly with out any trouble. hulu.com/activate click hulu activate here.

  BalasPadam
 38. All Roku devices provide easy access to free TV, live news, sports, movies, and more, so you can be confident that you would not miss a thing.Visit roku link support to enter Roku activation code and activate your roku device on Tv.Contact for Support if facing any problem

  BalasPadam
 39. Roku is a small class tool that lets you view free and paying video content over the Internet on your TV. href="https://streamroku.com/">

  BalasPadam
 40. HBO is a video streaming on-demand service providing a range of content, including HBO videos and shows. It also offers documentaries, comedy material and sport streaming, so you can watch the entire HBO original show and movie. If your favorite shows or films want to be streamed on HBO Go visit this site : hbonow.com/tvcode

  hbonow.com/tvcode

  BalasPadam

Link Exchange

Tinggalkan link anda disini untuk saya membalas kunjungan anda. Terima kasih :)